Wat kun je doen tegen wateroverlast?

25 maart 2019

Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Zo erg, dat riolen de plotselinge afvoer van grote hoeveelheden water niet meer aankunnen. Ook via de grond kan het niet weg. Tuinen worden steeds vaker betegeld, met als gevolg: straten die blank staan en kelders die onderlopen.

Tips van Rioolservice Direct om wateroverlast en waterschade te voorkomen:

1) controleer dakgoten en regenpijpen

Water dat op het dak valt, stroomt via de regenpijp naar het riool. Controleer jaarlijks of je regenpijp goed bevestigd is aan de dakgoot en zorg ervoor dat je dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil. Je kunt ook een bladvanger in de regenpijp plaatsen, om verstopping te voorkomen.

2) richt je tuin regenbestendig in

Als water wegstroomt in je tuin, komt dat in ieder geval niet je huis in. Maak je tuin dus groener. Een grindstrook of lijngoot kan al verschil maken. Ook een geveltuintje voorkomt wateroverlast. Deze maak je gemakkelijk zelf door een rijtje tegels langs de gevel van je huis weg te halen. Het regenwater stroomt dan vlotter in de bodem en het staat ook nog eens erg leuk.

3) voorkom terugloop van rioolwater via wasbak, douche of wc

Tijdens hevige buien stijgt de waterstand in de gemengde riolering snel. Het water zoekt een uitweg, en dat kan bijvoobeeld de wasbak, bad, douche of wc zijn. Je houdt dit tegen door een een terugslagklep in je aansluitleiding aan te (laten) brengen of een pomp te plaatsen die is uitgerust met een beveiliging tegen terugstroming. Een gekwalificeerde loodgieter of installateur kan je hierover informeren.

4) hou het regenwater tegen

Met een hoge drempel voorkom je dat water je huis binnenstroomt. Ook zandzakken en schotten voor openingen houden het water – in ieder geval tijdelijk – tegen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een waterstopper, een waterschot dat je eenvoudig tijdelijk in de deuropening plaatst.

5) voorkom water in je kelder of souterrain

Een kelder ligt onder het straatniveau. Voor regenwater en ook een teveel aan grondwater dus makkelijk om naar binnen te stromen. Zorg er daarom voor dat deuren, ramen, kozijnen en de vloer waterdicht zijn. Je kunt instromend en vallend regenwater voor je kelder opvangen en afvoeren via een gootje of tegenhouden met een extra hoge drempel. Het plaatsen van een dompelpomp is ook een oplossing. Bij een (te) hoog waterpeil slaat deze aan en voert het water af door middel van een aansluiting op de riolering.

6) bel Rioolservice Direct

Mocht de wateroverlast niet kunnen worden verholpen, dan kun je uiteraard altijd de vakmensen van Rioolservice Direct inschakelen. Wij komen graag bij u langs om het riool te controleren, schoon te maken en eventueel te vernieuwen. 

Terug naar overzicht